Δυσκοιλιότητα

Like
Share to Facebook
Δυσκοιλιότητα

Τι είναι η δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να ορισθεί ως η παρουσία, για τουλάχιστον 3 μήνες, δυο η περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα :  

 

  • Δυο  η λιγότερες κενώσεις ανά εβδομάδα
  • Προσπάθεια κατά την διάρκεια της κένωσης
  • Σκληρά κόπρανα σε ποσοστό > 25% των κενώσεων
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης σε ποσοστό > 25% των κενώσεων

 

Πόσο συχνά ;

Το  φυσιολογικό βάρος των κοπράνων κυμαίνεται από 100-200 g/24 h και η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων ποικίλλει από μια κένωση κάθε 3 ήμερες έως 3 κενώσεις ημερησίως. 

 

Μπορεί να προκληθεί από

  • Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (ταξίδια, μετακομίσεις)
  • Ψυχολογικά όπως κατάθλιψη, ψυχογενής ανορεξία
  • Ορμονικές αλλαγές όπως εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση
  • Αναγκαστική αναβολή χρήσης της τουαλέτας
  • Μειωμένη πρόσληψη υγρών
  • Χρήση Φαρμακευτικής αγωγής
  • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  •  Μακροχρόνια χρήση καθαρτικών

 

 

Διαιτητική Αντιμετώπιση

ΠΡΟΣΟΧΗ :οι άνθρωποι με πρόβλημα δυσκοιλιότητας πρέπει να καταναλώνουν σπανιότερα τους λεγόμενους λευκούς υδατάνθρακες, δηλαδή λευκά μακαρόνια και ρύζι, λευκό ψωμί και πατάτες.

 

Καταναλώστε στο πρωινό σας δημητριακά ολική αλέσεως τύπου Bran   και βρώμη

Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί ολικής , μακαρόνια ολικής , αναποφλοίωτο ρύζι)

ΤΙP Καταναλώστε από   1 κ. γλ έως 4-6 κ.σ  πίτουρο από σιτάρι παράλληλα με αυξημένη πρόσληψη υγρών

Καταναλώστε 3 φρούτα  την ημέρα με ένα ή περισσότερα ωμά (άγουρα)

Καταναλώστε χυμούς από πορτοκάλια και δαμάσκηνα

ΤΙP  Φρέσκα φρούτα με τη φλούδα, φρούτα σε αποξηραμένη μορφή αλλά και όσα περιέχουν σπόρους όπως το ακτινίδιο και τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους είναι ιδανικά αφού  διεγείρουν την περίσταλση του εντέρου

 

 

Καταναλώστε 3  μερίδες λαχανικών   την ημέρα

ΤΙP Προτιμήστε λάχανο, καλαμπόκι, σέλινο, σπανάκι ,παντζάρια, μαρούλι και αρακά. 
            

Καταναλώστε 2 φορές την εβδομάδα όσπρια 

ΤΙP Προτιμήστε φασόλια και τα  ρεβίθια, καθώς αποτελούν μια πολλή καλή πηγή φυτικών ινών 

Νερό 6-8 ποτηρια/ημερα

Καφές

Ροφήματα με προβατικά και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Ροφήματα όπως χαμομήλι, λουΐζα,   λιναρόσπορος, αλεξανδρινά φύλλα  

ΤΙP Το νερό θα πρέπει να καταναλώνετε ταυτόχρονα με την πρόσληψη φυτικών ινών

ΤΙP  Ο καφές θα πρέπει να περιορίζεται σε 2 φλ./ημέρα

ΤΙP Το κεφίρ και το ξινόγαλο επιδρούν ευεργετικά στην δυσκοιλιότητα

Μέλι

Μαρμελάδα

Ξηρούς Καρπούς

Ωμό Λάδι 

ΤΙP Το μέλι περιέχει ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

ΤΙP Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια και φουντούκια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο - διατροφολόγο


Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία όμως δύναται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ατόμων. Το διαιτολογικό μας γραφείο μπορεί να παρέχει σωστή ενημέρωση  και συμβουλευτικής στους πάσχοντες, σχετικά με τη διατροφή τους, με σκοπό την αποφυγή της χορήγησης συμπληρωμάτων και άλλων καθαρτικών σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης απαραίτητη η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς όπως συμβαίνει και με άλλες διαταραχές, η ίδια προσέγγιση πιθανόν να μην είναι εξίσου αποτελεσματική για όλα τα άτομα

 

Linkedin YouTube Google+