Σιδηροπενική αναιμία

Like
Share to Facebook
Σιδηροπενική αναιμία

Η  έλλειψη σιδήρου είναι  η συχνότερη  αιτία αναιμίας παγκοσμίως.

Εκτός από την χορήγηση σκευασμάτων για την διόρθωση της αναιμίας και την αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό συνίσταται και η ταυτόχρονη λήψη σιδήρου μέσω της τροφής.

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας ,τα ψάρια και τα πουλερικά  ενώ ο μη αιμικός σίδηρος σε  τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης.

 

ΠΗΓΕΣ ΑΙΜΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ

 

Ποσότητα gr

Ποσότητα σιδήρου mg

 Κρέας

Συκώτι Χοιρινό

90

15.2

Συκώτι Μοσχαρίσιο

90

5.3

Μοσχαρίσια Μπριζόλα  

90

2.6

Mοσχάρι βραστό  

90

2.5

Αρνί ψητό

90

1.7

Αυγό

1 ολόκληρο

1.0

Χοιρινό

90

0.7

Λουκάνικο Χοιρινό

90

0.5

Πουλερικά

Συκώτι κοτόπουλου

90

7.6

Γαλοπούλα

90

2.0

Κοτόπουλο

90

0.9

Ψάρια

Σαρδέλες

90

2.6

Πέρκα

90

1.2

Ξιφίας

90

1.1

Σολομός

90

0.7

Τόνος

90

0.6

 

 

ΠΗΓΕΣ ΑΙΜΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ

 

Ποσότητα

Ποσότητα σιδήρου mg

Θαλασσινά

Στρείδια ωμά

90 gr

5.8

Μύδια

90 gr

3.5

Γαρίδες

90 gr

2.0

Όσπρια

Φακές

½ φλ.

3.3

Φασόλια Μαυρομάτικα

1 φλ.

1.8

Λαχανικά

Αγκινάρα ,μαγειρεμένη

1φλ.

5.1

Πατάτα Ψητή

1 φλ.

2.7

Μανιτάρια

1 φλ.

2.7

Αρακάς

1 φλ.

2.5

Ραδίκια

1 φλ.

1.9

Μπρόκολο

1 φλ.

1.8

Σπανάκι

1 φλ.

1.5

Πράσινη πιπεριά

1 μέτρια

0.9

Μαρούλι

1 φλ.

0.8

Καρότο

1 μέτριο

0.4

Φρούτα

Κεράσια

1φλ.

3.3

Αποξηραμένα Βερίκοκα

½ φλ.

1.6

Αποξηραμένα Δαμάσκηνα

½ φλ.

1.2

Χυμός Πορτοκάλι συσκ.

1 φλ.

1.1

Βερίκοκα

3 ωμά

0.6

Φράουλες

1 φλ.

0.6

Μπανάνα

1 μέτρια

0.4

Ροδάκινα

1 μέτριο

0.1

Ξηροί Καρποί

Καρύδια

1 φλ.

3.8

Φιστίκια Αιγίνης

30 gr

1.9

Ηλιόσποροι

1 κ.σ

1.9

Φιστίκια Κάσιους 

30 gr

1.7

Ομάδα Γάλακτος

Γάλα Πλήρες

1 φλ.

0.1

Γάλα άπαχο

1φλ.

0.1

Ομάδα Αμύλου

Κορν Φλέικς Kellogs

1 ¼  φλ.

8.68

Cheerios

1 φλ.

6.0

Δημητριακά πρωινού

All Bran

1/3  φλ.

4.26

Ζυμαρικά εμπλουτισμένα

1 φλ.

2.0

Ρύζι εμπλουτισμένο

1 φλ.

1.8

Ψωμί Ολικής Άλεσης

1 φέτα

1.8

Άλλα

Σκούρα Ζάχαρη

1 φλ.

4.8

Μελάσα

1 κ.σ

5

 

Τα Συστατικά των Τροφών που Αυξάνουν  την Απορρόφηση του Σιδήρου είναι :

  • Η Βιταμίνη C, η οποία υπάρχει στα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους , τις φράουλες, τα ακτινίδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του μη οργανικού σιδήρου έως  85%.
  • Η Πρωτεΐνη Κρέατος και ψαριού  αυξάνουν την απορρόφηση του μη οργανικού σίδηρου

 

Η απορροφησιμότητα του σιδήρου από τι ζωικές τροφές είναι περίπου 15% ,ενώ από τις φυτικές είναι περίπου 3%

 

Τα Συστατικά των Τροφών που Αναστέλλουν  την Απορρόφηση του Σιδήρου είναι :

  • Το Ασβέστιο  το οποίο μειώνει την απορρόφηση του  σιδήρου από 40-60%.
  • Ο κρόκος του αυγού ο οποίος   μειώνει την απορρόφηση σιδήρου έως 28%.
  • Ο καφές  ο οποίος  μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 39%
  • Το Κακάο το οποίο  μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 90%
  • Το Κρασί το οποίο   μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 70%
  • Το τσάι  το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 64%
  • Το  Φυτικό Οξύ το οποίο περιέχεται στο   πίτουρο και το φύτρο των δημητριακών και των λαχανικών μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση του σίδηρου από 50-80%
  • Το EDTA, ένα συντηρητικό τροφίμων, που προκαλεί μείωση  απορρόφησης κατά 50%
  • Η σόγια

 

Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο


Εάν αντιμετωπίζεται αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου απευθυνθείτε στο Διαιτολογικό μας Γραφείο  για εξατομικευμένη διατροφική αγωγή.

 

 

 

Linkedin YouTube Google+