Παιδική Διατροφή

Like
Share to Facebook
Παιδική Διατροφή

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, με τα Ελληνόπουλα να κατέχουν δυστυχώς την πρώτη θέση στην Ευρώπη.  Η χαμηλή φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό την λήψη υπερβολικής ποσότητας θερμίδων αποτελούν τη βασικότερη αιτία της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και ο ρόλος των γονέων στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντικός.

Σύμφωνα με το ΕΥΖΗΝ  αρκετοί λόγοι κάνουν επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης στα παχύσαρκα παιδιά, αφού  το υπερβάλλον βάρος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ψυχοκοινωνικά (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμός, κατάθλιψη), αναπνευστικά (άπνοια ύπνου, άσθμα), γαστρεντερικά (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, χολολιθίαση), μυοσκελετικά (πλατυποδία, εξάρθρωση αστραγάλων, κάταγμα πήχη), καρδιαγγειακά (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση), ενδοκρινολογικά (ινσουλινοαντίσταση, δυσανοχή γλυκόζης, διαβήτη τύπου ΙΙ, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Η εμφάνιση των προβλημάτων μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη καθώς είναι πιθανόν τα παιδιά αυτά να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. 

 

Γιατί παχαίνουμε ;

Το βάρος μας καθορίζεται από το «Ενεργειακό Ισοζύγιο»

 

Διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου

 

Το βάρος μας αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε».

 

 

Ο  κληρονομικός παράγοντας συμμετέχει στην αιτιολογία της παχυσαρκίας  σε ένα ποσοστό 30-50%.

 

Παιδιά των οποίων ο ένας από από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος, έχουν 50 % πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια παχύσαρκα. Στην  περίπτωση που και δυο γονείς είναι παχύσαρκοι, η πιθανότητα αυτή φτάνει στο  80% 

 

Λανθασμένες  Αντιλήψεις γονέων

 

75% των γονέων με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά προσχολικής ηλικίας θεωρούν εσφαλμένα ότι τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος .

 

 

Μειωμένη άσκηση στο σχολείο 

 

60% των σχολείων αφιερώνουν μόνο 1-2 ώρες την εβδομάδα στο μάθημα της γυμναστικής.

25%  των σχολείων έχουν μάθημα γυμναστικής περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα .

 

 

 Καθιστική ζωή

 

Σήμερα η ζωή μας χαρακτηρίζεται από καθιστικές δραστηριότητες : καθιστική εργασία, χρήση υπολογιστή, τηλεόραση, αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας, καθιστική διασκέδαση κτλ.

Σύμφωνα με μελέτη ανάμεσα σε 7 χώρες, τα ελληνόπουλα έχουν έναν από τους υψηλότερους χρόνους τηλεθέασης (122 λεπτά τη μέρα για τα αγόρια και 155 λεπτά τη μέρα για τα κορίτσια)

Επιπλέον, σύμφωνα  με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε κάθε χρονική στιγμή της παιδικής ηλικίας μπορεί να εμφανισθεί η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία, αλλά παρ όλα αυτά οι περισσότερο κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση της είναι η νεογνική περίοδος, η ηλικία των 6-7 ετών και η εφηβεία.

  • Το βάρος του νεογνού, επηρεάζεται σημαντικά από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας. Το βάρος επίσης της μητέρας πριν τη σύλληψη παίζει μεγάλο ρόλο. Αν το βάρος νεογνού είναι πάνω από 4 ½ κιλά, προδιαθέτει για εκδήλωση παχυσαρκίας αργότερα. Αντίθετα το χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακές νόσους στην ενήλικο ζωή.
  • Η ηλικία των 6-7 ετών είναι η περίοδος της απότομης αύξησης των λιποκυττάρων. Εάν η φυσιολογική αυτή αύξηση γίνει νωρίτερα ή με πολύ γρήγορο ρυθμό, το παιδί θα παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο και τάση για παχυσαρκία.
  • Η περίοδος της εφηβείας απαιτεί επίσης προσοχή, διότι οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους στο σώμα του παιδιού. Αρνητικό ρόλο επιπλέον μπορεί να παίζουν διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που παρουσιάζονται σε αυτή τη φάση της ζωής. Η εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την εφηβεία, παραμένει κατά 50-70% στην ενήλικο ζωή με συνέπεια κυρίως την αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη στους ενήλικες.

 

 

 

Linkedin YouTube Insta_logo_white