Ανδρική Υπογονιμότητα- Τι μπορεί διατροφικά να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος;

Like
Share to Facebook
Ανδρική Υπογονιμότητα- Τι μπορεί διατροφικά να επηρεάσει  την ποιότητα του σπέρματος;

H υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια και οφείλεται κατά το 1/3  στην γυναίκα, κατά το 1/3 στον άνδρα και κατά το 1/3 και στους δύο συντρόφους.  Το φυσιολογικό βάρος, η  σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής  σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών μπορούν  να παίξουν  σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, η  παχυσαρκία στους άνδρες σχετίζεται με μειωμένο αριθμό, συγκέντρωση και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, μειωμένη συγκέντρωση τεστοστερόνης,  μειωμένη λίμπιντο , στυτική λειτουργία και αυξημένη υπογονιμότητα.

Όσον αφορά την διατροφή, αρνητική επίδραση στο σπέρμα φαίνεται να έχουν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί ,τα γλυκά, η πατάτα και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Αντίθετα θετική επίδραση στο σπέρμα φαίνεται να έχουν τα   ψάρια, τα οστρακοειδή ,τα θαλασσινά , τα πουλερικά τα φρούτα  και τα λαχανικά , τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το άπαχο ή ημίπαχο γάλα και το οργανικό κρέας.

Όσον αφορά το αλκοόλ, έχει συσχετιστεί  με κακή ποιότητα σπέρματος, μειωμένη  λίμπιντο και ατροφία ορχεων. Επίσης μπορεί να επηρεάζει και την έκκριση τεστοστερόνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 12% των αλκοολικών έχουν φυσιολογικό σπέρμα. Όσον Αφορά την καφεΐνη, υπάρχει αρνητική συσχέτιση με την ποιότητα σπέρματος.

Επίσης, θετική επίδραση σε παραμέτρους ποιότητας σπέρματος έχουν τα συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε  αντιοξειδωτικά  όπως οι βιταμίνες C και Ε, το συνένζυμο Q10, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και τα ω-3  λιπαρά οξέα.

Linkedin YouTube Insta_logo_white