Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης αίματος, οι οποίες οφείλονται σε διαταραχή είτε της έκκρισης είτε της δράσης της ινσουλίνης είτε σε συνδυασμό αυτών των δυο. Διαταραχές στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, επίσης συνυπάρχουν.
Η σωστή δίαιτα και η κατάλληλη διατροφική θεραπεία είναι ένα καθοριστικό και αναντικατάστατο κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Οι κύριοι στόχοι της διαιτητικής θεραπείας είναι :
- Να βοηθήσει τη διατήρηση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα όσο το δυνατόν πλησιεστέρα προς τα φυσιολογικά όρια
- Να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας στους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς και σε αυτούς που παίρνουν αντιδιαβητικά δισκία
- Να προκαλέσει την επιθυμητή απώλεια βάρους
- Να διατηρήσει καλή κατάσταση θρέψης
- Να εκπαιδευτεί πάνω στις μερίδες τροφίμων
Ισοδύναμα Τροφίμων
Τα ισοδύναμα τροφών μας δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής και μας προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία στο καθημερινό διαιτολόγιο. Στην κάθε ομάδα περιλαμβάνονται τρόφιμα που περιέχουν τις ίδιες αναλογίες των βασικών θρεπτικών συστατικών. Αντικαθιστώντας έτσι τα τρόφιμα από άλλα της ίδιας ομάδας επιτυγχάνεται η ποικιλία της διατροφής σας, χωρίς, όμως, να αλλάξει η περιεκτικότητα του ημερήσιου διαιτολογίου σας σε θρεπτικά συστατικά.
Για να δείτε τα ισοδύναμα τροφίμων πατήστε εδώ
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα;
Οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου νηστείας για υγιή παιδιά και υγιείς ενήλικες είναι < 100 mg/dl και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πρέπει να είναι < 6.
Άτομα που έχουν τιμές σακχάρου νηστείας 100-120 mg/dl, και καμπύλης σακχάρου>140mg/dl, θεωρούνται ότι έχουν «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη» και ανήκουν στο λεγόμενο προδιαβητικό στάδιο.
Σε άτομα με διαβήτη, οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου νηστείας είναι 80-120 mg/dl, δυο ώρες μετά το φαγητό 140-150 mg/dl και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη < 7%.
Ο σακχαρώδης διαβήτης εκδηλώνεται με συμπτώματα μόνο όταν οι τιμές του είναι ήδη πολύ αυξημένες, δηλαδή πάνω από 180-200 mg/dl.
Συνήθη συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι:
- έντονο αίσθημα δίψας
- πολυφαγία
- Πολυουρία
- απότομη απώλεια βάρους
- στομαχικοί πόνοι
- θολή όραση
- αδυναμία, εξάντληση
- στυτική δυσλειτουργία
- μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια
- αργή επούλωση πληγών
- συχνές φλεγμονές του δέρματος, του ουροποιητικού και του κόλπου
Προσοχή! Συχνά, η συμπτωματολογία στον διαβήτη τύπου 2 λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.
Τί είναι η υπογλυκαιμία και πώς αντιμετωπίζεται;
Υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνονται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα (συνήθως κάτω από 70 mg/dl) .Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει έντονη εφίδρωση, αίσθημα πείνας ,νευρικότητα, τρεμούλιασμα, ταχυκαρδία, έντονη αδυναμία, δυσκολία στη συγκέντρωση, σύγχυση, διαταραχές στη συμπεριφορά, θολή όραση, τάση για λιποθυμία και τελικά κώμα.
Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από ένα ή αρκετά περιστατικά, όπως:
- Καθυστέρηση ή παράλειψη γεύματος
- Κατανάλωση μη επαρκούς ποσότητας υδατανθράκων
- Απρογραμμάτιστη σωματική δραστηριότητα
- Πιο εντατική άσκηση από τη συνηθισμένη
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης ή χαπιών διαβήτη
Για να διορθώσουμε σωστά την υπογλυκαιμία χρειάζεται να φάμε τροφές που περιέχουν απλή ζάχαρη και κατά προτίμηση σε υγρή μορφή γιατί απορροφούνται πιο άμεσα (σε 10-15 λεπτά).
Παράδειγμα:
- 150-200 ml φυσικού χυμού
- 150-200 ml Coca-Cola κανονική
- 100-120 ml Lucozade
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη σε νερό
- 3-4 ζελεδάκια
- 3-4 καραμέλες Dextrose/GlucoTabs
Μετά από 15 λεπτά μετράμε πάλι το σάκχαρο για να βεβαιωθούμε ότι διορθώσαμε την υπογλυκαιμία! Αν η ώρα που πρόκειται να φάτε το επόμενο γεύμα σας είναι πάνω από 20 λεπτά αργότερα, θα χρειαστεί να φάτε υδατάνθρακα πιο παρατεταμένης δράσης.
Παράδειγμα:
- Μια φέτα ψωμί
- 1 ποτήρι γάλα ή γάλα σόγιας
- 1 φρούτο
- 2–3 κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα ή άλλα αποξηραμένα φρούτα Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 6-10 ανάλατους ξηρούς καρπούς
Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο - διατροφολόγο
Η διαιτητική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη αποσκοπεί στη διατήρηση της καλής διατροφικής κατάστασης του ασθενούς. Το διαιτολογικό μας γραφείο, με εμπειρία στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη,μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας έτσι ώστε να τρώτε τις σωστές τροφές και στις σωστές ποσότητες, με στόχο την διατήρηση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα όσο το δυνατόν πλησιεστέρα προς τα φυσιολογικά όρια.