Χολοκυστοπάθεια

Like
Share to Facebook
Χολοκυστοπάθεια

Χολοκυστεκτομή

Η αφαίρεση της χολής ή χολοκυστεκτομή γίνεται σήμερα κατά κύριο λόγο λαπαροσκοπικά και αποτελεί εγχείρηση ρουτίνας. Η παρουσία χολόλιθων, διαταραχές της κένωσης της χοληδόχου κύστεως, ακατάστατα και πλούσια σε λίπη γεύματα μπορούν να πυροδοτήσουν «κωλικό» της χοληδόχου κύστεως και να οδηγήσουν σε σημειολογία φλεγμονής. Η οξεία χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στο επιγάστριο (πάνω από το στομάχι) και στο δεξιό υποχόνδριο  με απότομη εισβολή και προοδευτική αύξηση της έντασης, διάρκειας λίγων ωρών με αντανάκλαση στην ράχη, στην δεξιά ωμοπλάτη ή το δεξιό ώμο.

 

Διαιτητικές συμβουλές μετά τη χολοκυστεκτομή

Η παρακάτω διαιτητική αγωγή προτείνεται σε σας που υποβληθήκατε σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προς αποφυγή πιθανών ενοχλήσεων κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Για την καλή λειτουργία του οργανισμού θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά σε χρονικό διάστημα διαφορετικό για το κάθε άτομο. Σε πρώτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα επιτρέπονται/ απαγορεύονται :

Στη συνέχεια προστίθενται σταδιακά στο καθημερινό μενού ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, ολόκληρο το αυγό, κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, κυρίως γαλοπούλας, κοτόπουλου και μοσχάρι. Επίσης, συμπεριλαμβάνουμε  τροφές όπως το ελαιόλαδο, οι ανάλατοι ξηροί   καρποί, τα τηγανητά ψάρια, τα γλυκά, τα οινοπνευματώδη ποτά  και αναψυκτικά σε μέτριες ποσότητες.

 

Τελικά σε διάστημα δύο μηνών το αργότερο προστίθενται προϊόντα όπως οι σοκολάτες, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οστρακοειδή, όλα τα κρέατα , βούτυρο και γενικότερα ο ασθενής ακολουθεί το πρόγραμμα διατροφής που ακλουθούσε πριν την επέμβαση.

 

Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο - διατροφολόγο


Ο διαιτητικός στόχος μετά την αφαίρεση χολής περιλαμβάνει τον περιορισμό του προσλαμβανόμενου λίπους από την διατροφή, την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και την σταδιακή επανένταξη των φυτικών ινών.  Η εξατομίκευση του διαιτολογίου παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η ανοχή σε ορισμένα τρόφιμα και τα συμπτώματα που ενδεχομένως να προκαλεί η κατανάλωσή τους μπορεί να διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Απευθυνθείτε σε μας ώστε να σας δώσουμε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για την βελτίωση  της υγείας σας. 

Linkedin YouTube Insta_logo_white