Διατροφικά Λάθη Σε Περιόδους Στρες

Like
Share to Facebook
Διατροφικά Λάθη Σε Περιόδους Στρες

Δημοσιευτήκε στο www.dromostherapeia.gr

Το στρες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, με πολλές επιπλοκές για την υγεία μας. Το εργασιακό άγχος, η οικονομική κρίση, η αύξηση της εγκληματικότητας, η κοινωνική απομόνωση, λόγοι υγείας, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου και  η φροντίδα της οικογένειας  είναι αιτίες με σωματικές και ψυχικές συνέπειες. Οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή του στρες, σωματική ή συναισθηματική, το σώμα αντιδρά με την παραγωγή αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί έναν καταιγισμό άλλων ορμονικών και νευρικών αντιδράσεων, οι οποίες εμφανίζονται σε όλο το σώμα . Η διατροφή παιζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του στρες.

Όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που οι περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε σε περιόδους έντονου στρες οδηγώντας σε αντίθετα αποτελέσματα.

Τροφές με πολλά λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά, καταναλώνονται σε μια προσπάθεια να μειωθεί το άγχος όμως δεν γίνεται σωστός χειρισμός των υδατανθράκων. Τα άτομα με πολύ άγχος επιλέγουν υδατάνθρακες οι οποίοι όμως συνδυάζονται με λιπαρά. Δεν φαίνεται να επιλέγουν, για παράδειγμα, σκέτο μέλι ή ζάχαρη, που είναι υδατάνθρακες, αλλά σοκολάτα ή άλλου τύπου γλυκά που συνδυάζουν τη ζάχαρη και το λίπος. Πίνουν καφέ για να ηρεμήσουν όμως ο καφές επιτείνει το άγχος. Καταφεύγουν στο αλκοόλ και στο κάπνισμα που έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

 

Παρακάτω αναφέρονται οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται όταν είμαστε σε κατάσταση στρες.

 

 

Καφεΐνη

Η καφεΐνη περιέχεται στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά  και την σοκολάτα. Διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, τα οποία προκαλούν αύξηση στην πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό. Εάν η  καφεΐνη λαμβάνεται σε μικρές δόσεις (100-600 mg)  και σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, δεδομένου ότι καθιστά τον οργανισμό σε εγρήγορση, σε καθαρότερες σκέψεις και καλύτερο γενικό συντονισμό του σώματος.

Η κατανάλωση καφεΐνης πάνω από  2000 mg μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή, υψηλό επίπεδο στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση και νευρικότητα.

 

Ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα  στον οργανισμό  παρά μόνο θερμίδες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να την αποφεύγουμε στην διατροφή μας. Η ζάχαρη μας δίνει ενέργεια βραχυπρόθεσμα, ενώ προξενεί την εξάντληση των επινεφριδίων με συνέπεια να χάνουμε την αυτοσυγκέντρωση μας, να εκνευριζόμαστε, να έχουμε ημικρανίες και πονοκεφάλους,  και να νιώθουμε κούραση και εξάντληση.

 

Αλκοόλ

 Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, 1 έως 2 ποτήρια ημερησίως, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδιά και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθά στην χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Όταν όμως είμαστε σε κατάσταση στρες και άγχους και καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα  αλκοόλ  αυτό μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα.

Το αλκοόλ διεγείρει την απελευθέρωση αδρεναλίνης, παρατείνει τα αισθήματα της έντασης που οφείλονται στο στρες, ενώ το στρες μειώνει τις ευχάριστες επιδράσεις του αλκοόλ και ενεργοποιεί τη λαχτάρα για περισσότερο.

 

Κάπνισμα

Οι καπνιστές συχνά βλέπουν το τσιγάρο ως ένα μέσον χειρισμού του στρες, ενώ αρκετοί πρώην καπνιστές το ξαναρχίζουν επειδή δεν αντέχουν το στρες που νιώθουν και πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να το ελέγξουν. Μικρές και γρήγορες δόσεις νικοτίνης προκαλούν στον καπνιστή εγρήγορση και διέγερση, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας δόσεις από «ρουφηξιές» διαρκείας, προκαλούν χαλάρωση έως και νάρκωση.

 

 

Linkedin YouTube Insta_logo_white