Μήλο: Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Like
Share to Facebook
Μήλο: Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Δημοσιεύτηκε στο www.dromostherapeia.gr

Το μήλο είναι  ένα από τα φρούτα που είναι πολύτιμο για την υγεία μας. Η κατανάλωση μήλων πρέπει να  αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές και καλό είναι να το καταναλώνουμε ολόκληρο με την φλούδα, εάν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά  που  περιέχονται σε αυτήν. Παρακάτω , θα αναλύσουμε το ισχυρό ‘πακέτο’ φυσικών φαρμάκων του μήλου, και τις σημαντικές επιπτώσεις του στην υγεία.

 

Αντικαρκινική και Ογκοκατασταλτική Δράση

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και συγκεκριμένα του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, τα φυτοχημικά που υπάρχουν στο εξωτερικό περίβλημα του μήλου εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κύτταρων του έντερου.

Να θυμάστε λοιπόν,  ποτέ να μην ξεφλουδίζετε ένα μήλο πριν το φάτε , καθώς η φλούδα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος που πρέπει να καταναλωθεί .Επίσης,σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Στρασβούργο, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μήλων μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πλήθος μελετών αναφορικά με την επίδραση των εκχυλισμάτων του μήλου σε καρκινικούς όγκους έχει υποδείξει την αποτελεσματικότητα τους όσον αφορά την καταστολή τους. Έρευνα σε ποντίκια οδήγησε στο συμπέρασμα  ότι το εκχύλισμα μήλου αναστέλλει την ανάπτυξη όγκου και εμποδίζει την μετάσταση. Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Comell δοκίμασαν  το εκχύλισμα μήλου σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του ήπατος, βρήκαν ότι η ανάπτυξη αυτών των καρκινικών κυττάρων σταμάτησε.

Επιπλέον, μια μελέτη στη Φινλανδία (1997), αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μήλων μειώνει καθημερινά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Άλλη μελέτη έδειξε ότι  το μήλο, είναι το τρίτο σε σειρά πιο ισχυρό ογκοκατασταλτικό ανάμεσα σε 11 φρούτα.

 

Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα

Δεδομένου ότι τα μήλα είναι πλούσια  σε πολυφαινόλες, λειτουργούν αντιοξειδωτικά. Η κουερκετίνη είναι μια  πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, και φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ενήλικες που καταναλώνουν ένα μήλο την ημέρα έχουν 37% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα. Εκτός από αυτό, είναι λιγότερο επιρρεπής σε εγκεφαλικά επεισόδια ενώ μπορούν να μειώσουν  και τα υψηλά επίπεδα της  πίεσης του αίματος. Τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες όπως είναι η πηκτίνη, όπου μειώνει την κακή χοληστερίνη,  ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης και καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία η κατανάλωση 2 μήλων  ημερησίως, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης  μέχρι και 10%.

 

Προστατεύει από την νόσο Αλτσχάιμερ

Το εξωτερικό περίβλημα του  μήλου περιέχει κουερκετίνη, ουσία που έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε αρουραίους, παρατηρήθηκε ότι οι αρουραίοι στους οποίους  χορηγήθηκε αγωγή με κουερκετίνη  παρουσίασαν βραδύτερη επιδείνωση των εγκεφαλικών  κυττάρων. Ο εκφυλισμός ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων είναι η κύρια αιτία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

Ρύθμιση Διαβήτη

Σύμφωνα με Φιλανδική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι ,τα μήλα μπορούν  να μειώσουν  τον κίνδυνο  εμφάνισης  διαβήτη. Λόγω της πηκτίνης που περιέχει το εξωτερικό περίβλημα του μήλου, επηρεάζεται ο μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και μειώνει  την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης. Προτιμήστε τα φρέσκα μήλα από τους χυμούς, γιατί προσδίδουν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη στους ήδη διαβητικούς ασθενείς.

 

Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου

Τα μήλα βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Η πηκτίνη και άλλα οξέα που υπάρχουν στα μήλα βοηθούν  στην καλή  πέψη και αυτός είναι  ο λόγος που τα μήλα σερβίρονται μετά από βαριά γεύματα. Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στα  μήλα μπορούν να απορροφούν  το νερό στον εντερικό σωλήνα, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των κοπράνων και την ικανότητα να επιταχύνουν αισθητά τη διέλευση της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα διευκολύνοντας παράλληλα τις κενώσεις μας.

Από την άλλη πλευρά, οι μη διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και σύμφωνα με μελέτες συμβάλουν σημαντικά στην μείωση της δυσκοιλιότητας.

 

Μειωμένος Κίνδυνος Άσθματος

Η κατανάλωση μήλων μπορεί να είναι επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Σε μια μελέτη που έγινε σε 1600 ενήλικες στην Αυστραλία, οι ερευνητές βρήκαν ότι η αυξημένη πρόσληψη των μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο του άσθματος. Η μεγαλύτερη επίδραση παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μήλα την εβδομάδα.

 

Απώλεια Βάρους

Τα μήλα είναι γνωστό ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση τριών μήλων την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος γρήγορα. Αυτό συμβαίνει διότι όταν καταναλώνετε μήλα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι λόγω των φυτικών ινών και αυτόματα τρώτε μικρότερη ποσότητα τροφής.

 

Υγιή Οστά και Δόντια

Εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη για την υγεία, τα μήλα περιέχουν επίσης ασβέστιο το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι όταν δαγκώνουμε ή μασάμε ένα μήλο διεγείρεται η  παραγωγή σάλιου μειώνοντας την φθορά των δοντιών και τα επίπεδα των βακτηρίων. στο στόμα.

 

 

Linkedin YouTube Insta_logo_white