Ομιλία της Εύας Μακρή, MSc στο Γενικό Λύκειο Μακαρακώμης με θέμα: “Παιδική Παχυσαρκία“.

Like
Share to Facebook
Ομιλία της Εύας Μακρή, MSc στο Γενικό Λύκειο Μακαρακώμης  με θέμα: “Παιδική Παχυσαρκία“.

Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου η  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Εύα Μακρή, πραγματοποίησε ομιλία στο Γενικό Λύκειο Μακρακώμης με θέμα: “Παιδική Παχυσαρκία“. 


Την ομιλία επίσης παρακολούθησαν το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Μακρακώμης. Στόχος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Ισορροπημένης Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας για την επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Στην ομιλία της η κλινική διαιτολόγος -διατροφολόγος Εύα Μακρή τόνισε τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, αφού  3 στα 10 αγόρια  και 2 στα 10 κορίτσια είναι υπέρβαρα και  παχύσαρκα .

Επίσης, αναφέρθηκαν τα αίτια και οι επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας καθώς και τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής. Οι αιτίες της παχυσαρκίας που αναφέρθηκαν ήταν μεταξύ άλλων η καθιστική ζωή, η διαθεσιμότητα στο σπίτι περισσότερων ανθυγιεινών παρά υγιεινών τροφίμων, το μέγεθος της μερίδας, ο έλεγχος της διατροφής του παιδιού από την γιαγιά και τον παππού, η τηλεόραση την ώρα του φαγητού και η γονιδιακή προδιάθεση.

Ως συνέπειες της παχυσαρκίας στα παιδιά αναφέρθηκαν παθήσεις ανάλογες με αυτές που συναντάμε σε ενήλικες όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο αλλά τονίστηκαν  και οι κοινωνικές συνέπειες αφού ένα υπέρβαρο παιδί έχει 13% πιθανότητες να πέσει θύμα εκφοβισμού και χλευασμού από τον περίγυρό του, ενώ όταν μιλάμε για παχύσαρκο παιδί οι πιθανότητες εκτοξεύονται στο 63%.  

Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες είναι σύνθετο και δύσκολο. Οι λύσεις που προτάθηκαν αφορούσαν την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, την μείωση των ωρών τηλεθέασης και υπολογιστή, την κατανάλωση πρωινού, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την αποφυγή συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού (fast food) ,αναψυκτικών και γλυκών  και  η υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Οι αρχές της Μεσογειακής διατροφής είναι : ΜΕΤΡΟ-ΠΟΙΚΙΛΙΑ –ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και αυτές πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μετά το τέλος, της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών και της διαιτολόγου σχετικά με απορίες γύρω από διατροφικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Linkedin YouTube Insta_logo_white