Στα παιδιά δίνουμε πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα;

Like
Share to Facebook
Στα παιδιά δίνουμε πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα;

Οι διεθνείς διαιτητικές συστάσεις  για παιδιά κάτω των δύο ετών είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά προκειμένου τα παιδιά αυτής της ηλικίας να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για ταχεία ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος.

Μετά την ηλικία των 2 ετών μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, όπως γάλα με 2% λιπαρά αλλά όχι πλήρως αποβουτυρωμένα όπως γάλα 0%.

Μετά την ηλικία των 5 ετών και εφόσον υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση για την οποία ενδείκνυται η κατανάλωση εντελώς άπαχων γαλακτοκομικών, μπορούμε να τα δώσουμε στο παιδί μας γάλα 0%.

Με την αφαίρεση λίπους,  το ασβέστιο ,  οι πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά του γάλακτος  διατηρούνται, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D μειώνονται. Η συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου  για τα παιδιά είναι 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Το γάλα όμως είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, που σημαίνει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες  ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων κινδυνεύουν  να υπερκαλύψουν  τη συνιστώμενη ημερήσια μέγιστη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων.

 

Κατά συνέπεια, η επιλογή γάλακτος με μειωμένα λιπαρά είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Linkedin YouTube Insta_logo_white