Τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη: Μύθος ή Αλήθεια

Like
Share to Facebook
Τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη: Μύθος ή Αλήθεια

Μύθος ! 

Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς υγείας, η ανώτατη ενδεικνυόμενη ποσότητα κατανάλωσης χοληστερόλης ημερησίως, είναι για τους υγιείς ενήλικες τα 300 mg.

Αυτό φυσικά δεν πρέπει να μας φοβίζει, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Για πολύ καιρό είχε επικρατήσει η άποψη ότι δεν πρέπει κάποιος να καταναλώνει περισσότερα από τρία αβγά την εβδομάδα. 

Τώρα ειδικοί του Πανεπιστημίου Surrey, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αβγών δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην υγεία και μπορεί κάποιος να τρώει όσα αβγά θέλει χωρίς να φοβάται για παρενέργειες.

Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης στο αίμα αυξάνονται με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων και μειώνονται με σωστή διατροφή και άσκηση.

Linkedin YouTube Insta_logo_white