Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου ζητά περισσότερο φαγητό;

Like
Share to Facebook
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου ζητά περισσότερο φαγητό;

 H διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και πρέπει να ξεκινάει από τα αρχικά στάδια της ζωής. Τα μικρά  παιδιά δεν επιλέγουν τι τρώνε, αλλά οι γονείς τους αποφασίζουν και προετοιμάζουν τα τρόφιμα για αυτά.  Οι γονείς πολλές φορές παρασύρονται και θεωρούν ότι τα παιδιά είναι μίνι ενήλικες και περιμένουν να φάνε  την ίδια ποσότητα φαγητού με τους ίδιους. Πιέζοντας ένα παιδί να φάει, μοιραία δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στο θέμα του φαγητού, που μελλοντικά το παιδί μπορεί να αποκτήσει τη συνήθεια της υπερφαγίας. Όταν ένα παιδί έχει τον αυτοέλεγχο και τρώει όσο θέλει κάθε φορά, χωρίς να πιέζεται, θα μάθει να «ακούει» το σώμα του και την όρεξή του.

Αν το παιδί σας , ζητήσει περισσότερο φαγητό δεν θα πρέπει να του το αρνηθείτε απλά βοηθείστε το να τρέφεται σωστά.  Η διατροφική συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει ανάλογα με την ηλικία τους και οι προτιμήσεις τους είναι απρόβλεπτες. Θυμηθείτε :

  • Το πιάτο των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, και τρόφιμα πλούσια σε  φυτικές ίνες όπως είναι το μαύρο ψωμί , το καστανό ρύζι ,τα όσπρια και τα λαχανικά  , όπου  θα τα κρατήσουν χορτάτα για αρκετή ώρα.
  • Η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά και συχνά γεύματα.  Εάν το παιδί πεινά έντονα τις απογευματινές ώρες φροντίστε να έχετε ετοιμάσει νόστιμα και υγιεινά σνακ που θα τα έχετε προετοιμάσει μαζί .
  • Ο χρόνος των γευμάτων πρέπει να είναι για το παιδί στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης. Δεν πρέπει τα γεύματα να καταστούν στιγμές πίεσης και διαμάχης μεταξύ του παιδιού και των γονιών του. Το παιδί δεν είναι καλό να εισέρχεται σε καταστάσεις στρες που θα το οδηγούν σε υπερφαγία και συναισθηματική αναστάτωση κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Το νερό  επίσης θα πρέπει να συνοδεύει τα γεύματα του και όχι οι χυμοί και τα αναψυκτικά.
  •  Όταν το παιδί σας λέει ότι πεινάει, προσφέρετε επιλογές. Ρωτήστε το «Τι προτιμάς για απογευματινό: « αυγό, φρούτο ή γιαούρτι; » αντί για «Θέλεις φρούτο για απογευματινό »;
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν εσείς τρώτε συχνά και σε µεγάλες ποσότητες τροφές πλούσιες σε λίπος και θερµίδες, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνετε  ελάχιστες σαλάτες και φρούτα, δύσκολα θα πείσετε τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά. 

 

 

Linkedin YouTube Insta_logo_white